• Persoonlijke begeleiding
  • Snel je sportdoelen behalen
  • Vrijblijvend kennismaken

Spierpijn

Druk leven? Wij hebben de oplossing.

Spierpijn

Als je ooit krachttraining hebt gedaan heb je vast wel eens spierpijn gehad. De ene keer wat heftiger dan een andere keer. Vaak wordt gezegd, hoe meer spierpijn hoe beter de training. En als je helemaal niks voelt dan heb je je best niet goed gedaan. Tijd om er wat dieper op in te gaan.

Wat is spierpijn?

Spierpijn is simpel gezegd pijn in de spier die je voelt na een (kracht)training sessie. De pijntjes die je voelt worden veroorzaakt door microscopische scheurtjes in het bindweefsel van de spiercellen. Spierpijn kun je al 8 uur na een training voelen en kan aanhouden tot 48 uur na een training, soms zelf langer. Dit is afhankelijk van de zwaarte van een training, de belastbaarheid van de sporter en wat je doet voor herstel. Als je voeding en rust (slaap) goed is herstel je sneller van je spierpijn. Spierpijn wordt ook wel eens DOMS genoemd dit staat voor delayed onset muscle soreness.

Spierpijn is onderdeel van krachttraining; elke training vraag je veel van je spieren. Echter moet spierpijn nooit gebruikt worden als een graadmeter. Het is heel makkelijk om veel spierpijn te creëren. Dit wilt niet zeggen dat je ook daadwerkelijk sterker of gespierder daardoor wordt.

Gemiddeld hebben je spieren 48-72 uur rust nodig voordat je ze weer kan belasten. Om optimaal progressie te maken wil je een spier het liefst 2 keer per week trainen. Merk je dat je dan nog last hebt van spierpijn, dan kan dit je beweegpatroon beperken. Hierdoor haal je niet de volledige bewegingsuitslag (range of motion) of beweeg je net iets anders. Een kleinere bewegingsuitslag zorgt ervoor dat je je spier niet volledig belast. Anders bewegen gaat ten koste van je techniek. Techniek verlies vergroot de kans op een blessure.

Trainen met veel spierpijn vertraagt het herstelproces waardoor je spieren zich minder snel ontwikkelen.

Herstellen van spierpijn.

Om te voorkomen je dagen mank loopt van een benen training is het belangrijk om een goed trainingsschema te hebben. Dit is een trainingsschema waarbij je geleidelijk omhoog gaat met gewicht (progressive overload). Door dat je geleidelijk het gewicht verhoogt zal de mate van spierpijn ook niet extreem zijn. Wel maak je progressie en zal je dus sterker worden en meer spiermassa gaan ontwikkelen. Bij het opstellen van een trainingsschema moet je goed kijken naar de verdeling van de spiergroepen en de aantal sets die je doet.

Voeding en rust spelen een belangrijke rol voor je herstel. Zorg ervoor dat je voldoende kcal en eiwitten eet. Je spieren groeien tijdens je slaap, dus probeer 7-8 uur te slapen per dag.

Training frequentie verhogen heeft ook positief effect op je herstel. Train je 1x per week dan zal je vaak last hebben van spierpijn. Belast je een spier 2-3 keer per week dan zal de spierpijn minder worden. Doordat je je spieren vaker belast zal je lichaam sneller leren te herstellen.

Door te bewegen herstel je sneller. Kies voor een lichte belasting, fietsen, wandelen of FlexCore. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding en herstel je sneller.

Conclusie

Spierpijn is onderdeel van het proces om sterker en/of gespierder te worden. Echter wil je een goede balans tussen belasting en herstel creëren. Zorg dat je een goed uitgebalanceerd trainingsschema hebt en frequent je spieren belast. Focus vooral om steeds meer gewicht te tillen ipv de focus om maximaal veel spierpijn te krijgen. Blijf je veel last van spierpijn houden, kijk dan goed naar je eetpatroon. Zorg dat je voldoende eet en voldoende eiwitten binnen krijgt. Houdt goed je slaap uren in de gaten. Zorg voor minimaal 7 uur slaap per nacht. Het liefst 8 uur.

Gratis proeftraining

Wat je hier leest is een stuk tekst dat wij hebben geschreven om je een beter gevoel te geven hoe je website of webshop eruit komt te zien met tekst. Deze tekst halen wij natuurlijk weg wanneer je jouw definitieve tekst hebt aangeleverd. Tot die tijd laten we dit staan zodat je een beetje een idee hebt hoeveel woorden hier moeten komen.

Elevate Lifestyle uitproberen? Vraag nu vrijblijvend een proeftraining aan!